A hang íze - húr és kávébab (2. rész) 

2020.02.08

Ahogy a kávéban a pörkölt kávébab, a hegedűhangban a húr minősége alapvetően meghatározó. 

A hegedű hangját a húrrezgés hozza létre. Ez egy kényszerített rezgés, mely során a vonószőr dörzsölése a húrban folyamatosan pótolja a hanghullámok keltéséhez szükséges mozgási energiát. A korszerű húrok szintetikus húrmaggal rendelkeznek, fém fonattal. A műanyag mag biztosítja, hogy a húr akusztikai tulajdonságai (is) precízen reprodukálhatók és módosíthatók legyenek. A különbségek leginkább a hangszínben mutatkoznak meg. A hangszínt érezhetjük például fényesnek vagy melegnek, fókuszáltnak vagy zöngésnek. Érdemes eleve olyan húrt választani, ami öszhangban van a hangszer saját hangjával, és segíti a hang tónusával kapcsolatos elvárásunk megvalósulását.

A kávébabok két típusát különböztetjük meg. Az egyik az arabika, a másik a robuszta. Előbbi alacsony koffein tartalmú, utóbbi magas. Ízvilágukat tekintve is jelentős eltérést mutatnak, az arabika jellemzően gyümölcs, a robuszta kakaós jegyeket hordoz. Mindezen a feldolgozás módszere sokat változtathat. A pörkölés erőssége és minősége határozza meg a babok végső karakterét. A világosabb pörkölés alapvetően a gyümölcsös, a sötétebb a  kakaós-keserű ízjegyeket erősíti.

A kínálatban megkülönböztetünk területszelektált (single origin) és keverék (blend) termékeket. Az egyes fajták különböző jegyeket hordoznak más-más termőterületen, önmagukban is különleges (lehet) az ízük. A keverékek zamata a cégek elképzelésének megfelelően alakul ki, tulajdonképpen mesterséges ízvilág. Ennek előnye, hogy a megszokott íz könnyebben biztosítható évről évre. 

Akárcsak a borok esetében, érdemes körülnézni, mi az, ami elérhető. Minél több szakszerű információt találunk a kávéról a csomagoláson, annál inkább bízhatunk benne, hogy minőségi termékkel van dolgunk. 

A húr hangja tehát alapjában határozza meg a hegedű hangját. Ezt a tónust igyekszünk felerősíteni és kiteljesíteni a hangszertest (és egyes alkotórészei) segítégével. Ugyanígy a kávébabok karakterét próbáljuk élvezhetővé tenni, a kávékészítési eljárások során zamattá varázsolni egy csésze kávéban.

(Folytatjuk.)