Hogyan kerülhetjük el a bajt?

2023.07.26

Kis odafigyeléssel megóvhatjuk hangszerünket a komolyabb károsodástól, magunkat pedig a nagyösszegű kiadásoktól. 

Ebben segít az alábbi rövid használati útmutató a vonós hangszerek és tartozékaik rendeltetésszerű használatához. A hangszert és/vagy tartozékait házilag javítani nem szabad, a szakszerűtlen javítás akár visszafordíthatatlan kárt is okozhat! Kérem, ha a hangszeren és/vagy tartozékain hibát észlel, keressen fel elérhetőségeim egyikén!

  • A hangszert és tartozékait használaton kívül zárt tokban kell tartani. A zárt tokot a fizikai sérülések és balesetek megelőzése érdekében biztonságos helyen (pl. szekrényben, polcon, sarokban megtámasztva) kell tárolni.
  • Óvni kell a szélsőséges időjárási körülményektől, különösön a 30 °C feletti hőmérséklettől, sugárzó hőtől. Ennek megfelelően ne tegyük azt radiátor, vagy egyéb, fűtést szolgáló hőforrás közelébe, valamint nyáron a kocsi kalaptartójára, csomagtartójára, tűző napra.
  • Esőben a tokot védeni kell a folyamatos vízterheléstől. Néhány csepp víz nem árt a toknak, de ha beázik, a hangszerben és tartozékaiban visszafordíthatatlan károsodás keletkezhet.
  • Téli időszakban, ha a hidegben huzamosabb ideig történő szállítás elkerülhetetlen, a hangszert és tartozékait csak 30-60 perc szobahőmérsékleten történő tárolás után vegyük ki a tokból. Így elkerülhető a nagy hőingás, ami a hangszer megrepedéséhez, a ragasztások felválásához vezethet.
  • A hangszert minden használat elején hangoljuk. A hangolás következtében a húrláb a húrok húzása miatt (leginkább a fogólap felé) görbülhet, ezért helyzetét minden hangolás után ellenőrizni, és ha szükséges, az ábrán látható módon korrigálni kell:
  • A vonószőr gyantázásakor ügyelni kell, hogy a gyanta ne ütődjön neki a kápagyűrűnek. Ehhez a hüvelykujjat helyezzük a gyűrűre úgy, hogy az ujjvég kissé rálógjon a szőrre (lásd a képet alább). A gyanta így a puha ujjvégnek ütközik, mielőtt elérné a kápagyűrűt, és nem pattog le, nem törik össze:
  • Használat után a gyantát a húrokról és a hegedű testéről, valamint a vonó pálcájáról egy száraz, puha ronggyal le kell törölni. A tisztításhoz nem szabad használni semmilyen oldószert (pl. szeszt, benzint stb.) vagy egyéb kémiai anyagot (pl. bútorfényt)! Ezek károsíthatják a hegedű és a vonó lakkozását.
  • A vonót minden használat után le kell engedni. Ha ez nem történik meg, a folyamatos feszítés miatt a pálca veszíthet rugalmasságából és kiegyenesedhet. A leengedés során ügyeljünk arra, hogy csak annyira lazítsuk a feszítést, amíg a szőrszálak egyenesek maradnak. Ha a szőr a túlzott leengedés következtében "lóg", beleakadhat a cipzár fogazatába, a vonórögzítő csavarba vagy a hegedű finomhangolóiba, és a szálak kiszakadhatnak.