Járt már Ön orgonában?

2017.10.06

Nem orgona lilában, nem is orgonásban, de rengetegben, sípok erdejében. Mint a Narnia Krónikái történetben, a szekrényajtó mögött csoda vár... Egy kis könnyed kikapcsolódás a hétvégére, szeretettel.

A legtöbb templom és/vagy koncertlátogató a fenti képpel szembesül, ha orgonamuzsikát hallgat. Az adott kornak megfelelő orgonaszekrény önmagában is esztétikai élményt nyújt. A térbe van komponálva, a mellmű sípsorai katonás-díszes rendben várják, hogy énekelhessenek. Jó esetben látható a játszóasztal, a különleges, a térbe előre meredő sípok -  a spanyol trombiták - egyenesen beleszegeznek a székbe. Nagy élmény. A fenti képen a budapesti MüPa orgonája, egy rendkívül modern és impozáns hangszer, gyönyörű hanggal.

Nagy rajongója vagyok az érdekes hangszereknek. nem kell messzire menni, hogy az ember meghökkentő élményre tegyen szert itt-ott a zenei instrumentumokkal kapcsolatban. Ilyen az orgona, pontosabban az orgonaszekrény belső világa is. A MüPa orgonájának készítői filmre vették a hangszer kulisszái mögötti világot. Akinek tériszonya van, kapaszkodjon!  Íme:

Ha tetszett, ossza meg ismerőseivel! Hátha nekik is tetszeni fog...