Lélektörés javítás

2023.07.07

Egy szörnyű balesetből is van feltámadás. Csak erős idegzetűeknek!

Van olyan, hogy valakinek belelépnek a lelki világába. Mindnyájan átéljük ezt néhányszor életünk folyamán. A hegedűknél azonban jobb, ha ez nem történik meg. Ha mégis, nagy a baj. A lélektörés egy hegedű számára egyenlő a halálos ítélettel. Vagy azért, mert nem lehet helyrehozni (rendesen), vagy azért, mert veszít hangjának szépségéből a javítás után. De mindez csak akkor igaz, ha a javítás ügyetlenül, vagy a szakszerűséget mellőzve történik. 

Ha a törés friss, a legtöbb esetben nagyon szépen helyrehozható. A gondos szakértelemmel elkészített lélekfolt pedig nincs számottevő befolyással a hangra a későbbiekben.

Nemrég a műhelyemben járt egy hegedű, amibe valószínűleg beleléptek. Egy hollandiai zeneiskola azon nyomban le is selejtezte. Mondjuk, ahogy kinézett, nem is csodálom, hogy megijedtek a látványtól. Az azért meglepő, hogy Hollandiában nem vállalták a javítását. Pedig megérdemelte a törődést: egy igazán igényesen elkészített manufaktúra hangszer, ami ráadásul szépen is szól(t). Na, gondoltam, ez egy igazi kihívás. 

A feladat bonyolult, mert a törés jellege miatt nem volt mód próbaszorításokat végezni. Sőt, a tetőt még több helyen el kellett törnöm, hogy a végeredmény a lehető legtökéletesebb legyen. Végül minden a helyére került. A lélek kibújásának helye az egyetlen árulkodó jel a restaurált állapotban...

Ha hasonló problémája van, keressen fel bizalommal!