Puskázás a hegedűkészítő műhelyben

2017.09.24

Az iskolában helytelen az alkalmazása, a műhelyben azonban időről előre elkerülhetetlen. Különös szakkifejezések, 1. rész: a puskázás.

Puskázásnak nevezzük, amikor a hangolókulcsok helyét faanyaggal betömjük a kulcsszekrényben. Ez akkor válik szükségessé, ha a lyukak már olyan nagyra "nőttek" a kopás miatt, hogy nem tudunk bele elég vastag kulcsot hegyezni, vagy a kulcsszekrényen repedés keletkezik, amit ragasztás után meg kell erősíteni, hogy ne repedjen el újra.

A munkafolyamat első néhány lépése hasonló a kulcs illesztéséhez azzal a különbséggel, hogy a puskaanyagot beragasztjuk a helyére. A puskázáshoz juhar vagy puszpáng faanyagot használunk. A világos színű alapanyag fontos a lakkpótlás, színpótlás miatt, mert a pótlás akkor szép, ha nem üt el jelentősen a kulcsszekrény színétől, és inkább világosabb, mint sötétebb a szekrényfal anyagánál.

A kifúrt és feldörzsárazott lyukak lényegesen kisebbek lesznek, mint eredetileg. A puskaanyag megmaradó része a kulcsok körül kicsi gyűrűk formájában marad meg csupán. A lyukakba vékony kulcsok - akár az eredeti kulcsok lehegyezve - kerülnek, így ha a használat folyamán beljebb csúsznak, kicserélhetők nagyobb átmérőjűre.

Ha a puskázás repedést erősít meg, a kulcs eredeti helye is változik kissé. Ekkor az a fő szempont, hogy a repedés ne nyíljon ki ismét, ezért a repedés felé nagyobb részt hagyunk a pótlásból.