Téli örömök: gyöngyház csúszka

2021.12.07

Szemet gyönyörködtető színek és fényjáték a műhely meleg falai között.

Nem tudom, feltűnt-e már, de időnként lehet találni olyan blúzokat, amelyeken csodaszép fénnyel játszó gombok őrzik a női dekoltázs titkait. Műanyagokból épített világunkban üdítő színfoltokként jelzik a természet adta szépség örök létjogosultságát. Pláne ilyen kiemelt helyen. Nos, ezek a gombok az abalone héjából készültek és készülnek igényes műhelyek számára ma is. Csakúgy, mint a mestervonók kápa-alkatrészei: a szemek és a csúszka díszítő borítása. 

Az abalone majdnem tenyér nagyságú tengeri kagylónak látszó fülcsiga (magyar nevén kaliforniai ehető kagyló). Források szerint a világ egyik legdrágább ínyencfalata, a fül formájú héja pedig az ékszeripar keresett cikke. Anatómiai különlegessége a héjon található légzőnyílás-sorozat. Mivel az abalone után nagy a kereslet, megélhetést kínál a fekete kereskedelemben "dolgozóknak" és a telepek fosztogatóinak is. 

A abalone héjának külső felülete meglehetősen unalmas, kőre hasonlít. Így könnyebben rejtőzködik a fenéken. A belső héjfelület különleges szerkezete miatt sokféle rajzolatot és színt rejt. Ez lehet egészen egyszerű is, mint a felső vonón, de az igazi szépségét akkor láttatja, ha lemezes szerkezetű: szinte világít a rávetülő fényben (középen). De ha már itt a tél, mire is jó ez a csúszka a kápán azon túl, hogy szép?

Ha szemügyre vesszük a kápát látható, hogy a csúszka egy sínben mozgatható a kápa alsó részén. A szőr egy nyíláson bújik ki a nyelv alatt. A csúszka, mint egy fedél takarja el a kápában található ékágyat, amelyben egy kicsiny fa ék rögzíti a szőrt, akárcsak a vonó fejében. (A gyűrűben található slusszéknek ilyen jellegű tartó funkciója elhanyagolható, elsősorban arra hivatott, hogy a szőrköteget lapítva tartsa. Így a szőr nagyobb felületen érintkezhet a húrral.) 

Mivel a csúszkát díszítő gyöngyház egy mészváz származéka, a kezünk savas izzadmánya óhatatlanul roncsolja a szerkezetét, koptatva a felületet. A gyöngyház cserélhető, és mivel a minősége, választott rajzolata tükrözi a vonó minőségét is, illik, hogy karban legyen tartva. Nomeg azért is, hogy szivárvány színeivel felüdítse használóját a hideg, szürke hétköznapokon...