Kombinált vonópálca fonat

2018.08.03

Esztétika és funkcionalitás egy kézben

Mindig kihívást jelent egy kombinált fonat elkészítése. Két, különböző anyagú szálat a neki megfelelő feszességgel feltekerni egy rúdra, szépen, hézagmentesen, úgy, hogy ott is maradjon ragasztás nélkül… Ha nem is lehetetlen, de nem a napi rutin része. Jelen esetben egy régi, cseh manufaktúra vonó szorult felújításra. Ilyenkor nem csak az esztétikai szempontok vezetnek: a „szerelékek” segítségével beállítom a vonó súlyát és súlypontját is. A fonat anyagának, vastagságának és hosszának, valamint elhelyezkedésének segítségével mindez, ha nem is minden esetben rövid idő alatt, de megvalósítható. 

A képen látható megoldást nem a szépsége miatt választottam elsősorban. A vonótól alapvető elvárás, hogy jól funkcionáljon. Az érzeteket két tulajdonság, a súly és a súlypont jelentősen befolyásolja. Jelen esetben a „hagyományos”, mutatóujj alatti tiszta fém fonat a vonó összsúlyában elégnek bizonyult, elhelyezkedése a súlypont tekintetében viszont korrekcióra szorult. Az ezüsttel futtatott réz szál a cérnával kombinálva a szükséges súlyt adja, és mivel nagyobb felületen terül el, mint ha csak önmagában használtam volna, a súlypont is „beállt a helyére”. A mutatós megjelenés csak hab a tortán… Meg kell azonban jegyeznem, hogy a kombinált fonat kevésbé tartós, mint a tiszta fém.

A fonat és a bőr nemcsak a súly és súlypont pontos beállításához szükséges. Esztétikus megoldás ahhoz, hogy a fa védelmet kapjon a kéz koptató hatásától. Bőrünk izzadmánya enyhén savas kémhatású, amely a fogdosás következtében oxidálja  a faanyagot. A roncsolódott sejtek az ujjak mozgása, a bőrünk csiszolódása következtében folyamatosan lekopnak az ép faanyagról.  Extrém esetben ez a pálca erőteljes elvékonyodásához is vezethet (erről itt olvashat bővebben). A fonat és a bőr jótékony hatása, hogy bőrünk ezekkel a könnyen cserélhető alkatrészekkel érintkezik, így a pálca nem amortizálódik. Emellett a vonó biztosabb kézben tartását is elősegítik.


About the grip of violin bow

The exact weight and center of gravity of the bow are set on the stick with the lapping. The grip protects the wood against the abrasive effect of the hand. It also helps hold the bow in hand and provides an aesthetic experience.