Vonópálca kopása a hüvelykujjnál

2018.02.15

Gyakran előforduló probléma, hogy a hüvelykujj a bőr és a kápa között elkoptatja a pálcát. Mit tehetünk ilyenkor?

A bőrözés a fonaton több célt szolgál. Egyrészt védi a fonatot és a pálcát a kopástól, másrészt vastagsága és tapadós felülete miatt könnyebbé teszi a vonó kézben tartását (erről itt olvashat bővebben). Célszerű ezen támasztani tehát a hüvelykujjunkat, azonban a különböző metodikai irányzatok, valamint a kényelem gyakran nem ad lehetőséget a bőrözésnek betölteni funkcióját. A hüvelykujj legtöbb esetben becsúszik a bőr és a kápabütyök közé, és lassan elkoptatja a fát. A folyamat gyorsabb lefolyású, ha nem tudjuk elég rövidre vágni a körmünket. Az alábbi képen egy ilyen kopás látható egy, már korrekcióra előkészített pálcán:

A kopás helyét fontos kipótolni, és kialakítani a pálca eredeti formáját, mert az egyre mélyülő kopás hosszú távon visszafordíthatatlanul elgyengíti a pálcát.

A képsorozaton megtekintheti a javítás folyamatát és eredményét. A hibát minden esetben egy speciális, magas kopásállóságú, de nem túl rideg anyaggal korrigálom. Ez nagyrészt vonófa, pernambuco faanyagot, valamint kötőanyagot tartalmaz.

Ha hasonló problémája van, keressen fel bizalommal!